Etusivu

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Mielipideviikko: Huostaanotto

Mie olen sitä mieltä että nykyään huostaanotto ei ole aina lapsen parhaaksi.
Nykyään on niin paljon tapauksia, joissa lapsi otetaan perusteettomasti huostaan
ja sitten nämä tositapaukset jäävät vaille huomiota..

Huostaanotto on mielestäni perusteltu silloin jos vanhemmat ovat esim. alkoholisteja
tai käyttävät huumeita. Tai sitten jos vanhemmat eivät muuten vaikuta olevan
kykeneväisiä hoitamaan lastaan. Mutta silti mielestäni lapsella olisi oikeus tavata
oikeat vanhempansa jos haluaa.

Kun taasen perusteettomia ovat juuri sellaiset, joissa sossut saa jonkun
nimettömän ilmoituksen, jonka perusteella lapsi otetaan huostaan ilman kunnollista
asian tutkimista.
Ja ihan sama vaikka ilmoitus olisi aiheellinenkin, niin siltihän se pitäisi tutkia kunnolla.

Sitten kun lapsi on isompi ja pystyy itse päättämään asioista niin mielestäni
hänellä tulisi olla oikeus päättää, haluaako takaisin vanhempiensa luokse.
Ei tietenkään silloin jos vanhemmat eivät edelleen pysty huolehtia lapsesta ja
käyttävät edelleen päihteitä, mutta siis jos ovat "tehneet parannuksen" ja pystyisivät
huolehtia lapsesta.

14 kommenttia:

  1. Välttämättä ei ole vaikka lapsi saisi päättää vanhempana haluisiko vanhempien luo. Kyllä mäki olisin 16vuotiaana halunnut takas vanhempieni luo ( mut on huostaan otettu 4½ vuotiaana )
    mutta nyt, kohta 20 vuotias ja olen sitä mieltä että olisin katunut sitä päätöstä jos olisin saanut vaikuttaa siihen, että pääsisin kotia takas.

    VastaaPoista
  2. "Sitten kun lapsi on isompi ja pystyy itse päättämään asioista niin mielestäni
    hänellä tulisi olla oikeus päättää, haluaako takaisin vanhempiensa luokse."

    Yli 12-vuotias lapsi saa itse päättää asuinpaikkansa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mutta ei hän välttämättä aina pääse..
      Ei silloin saa päättää vaan siihen asiaan voi kertoa mielipiteensä ja se otetaan huomioon, näin mulle ainakin on sossut sanoneet:)

      Poista
    2. Juu, noin sen nimenomaan tarkoitin. :-D

      Poista
  3. Huostaanottoja harvemmin tehdään pienin perustein. Ennemmin asia on niin, että niissä tapauksissa kun huostaanottaa pitäisi, ei oteta. Monella lapsella on ihan oikeasti parempi olo huostassa kuin kotona. Harva lapsi tajuaa omaa tilannettaan ja tottakai on paha olla erossa vanhemmista, syyllisyyskin saattaa painaa. Huostaanotto on kallis ja usein pitkä prosessi, enkä mä usko että ihan tosta vaan huostaanotetaan.

    Jos sattuu asumaan jossain lähiössä, jossa tyyliin kaikkien kaverienkin vanhemmat on vähän mitä on, niin eihän se lapsi sitten tiedä ns. normaalista perhe-elämästä mitään. Tottakai se haluaa sinne kotiinsa, kun ei paremmasta tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä munkin mielestä monilla on parempi huostaanotettuna.
      Mutta kyllä mie olen sitä mieltä että osa on liian heppoisin perustein kun jossain olisi semmosia joilla oikeesti ois todellista tarvetta päästä pois

      Poista
  4. Miksi et kertonut mielipidettäsi niistä huostaanottotapauksista, jossa lapsi otetaan huostaan omien "pöljyilyjen" (esim. koulusta lintsaaminen, yleinen välinpitämättömyys elämään, päihteiden käyttö, väkivaltainen käytös) takia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska tein sen mukaan mitä pyydettiin..
      Ehdotuksen "lisätietoihin" oli laitettu että onko liian heppoiset perustelut huostaanottoon, onko lapsella parempi kotona, jne..

      Poista
  5. Voi voi, sanoo täti-ihminen, jolla elämänkokemusta on useampi kymmenenvuotta enemmän ja hoitanut muutamaa huostaan otettua lasta. Nähnyt tilanteita jo tarpeeksi monta. Niin monta lasta olisi pitänyt ottaa huostaan, mutta on oltu liian varovaisia ja lapsen elämä on jo ehtinyt mennä pilalle. Jokaisen mielipidettä on silti kunnioitettava, niin minäkin sinun. Uskon, että näkemyksesi muuttuu, kunhan vähän näet elämää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No enkö mie just sanonu tuolla että on monta ns. tositapausta jotka on jääny vaille huomiota.. eli mun mielestä sun kommentissa tarkoitit aika pitkälti samaa ku mie..

      Poista
  6. hmm, mulla ois kyllä vähän kokemusta tuosta perusteettomasta huostaanotosta.. sossut sijotti mun tyttären pelkkien huhupuheiden perusteella isovanhemmilleen.. syynä siis se, kun joku oli tehny nimettömän ilmotuksen.. sossut ei nähny mua eikä lasta sitä ennen, ei jutellu meijän kans tai mitään.. lapsen isä oli sillä hetkellä armeijassa ja hänelle UNOHDETTIIN kertoa asiasta.. sain lapseni kyllä melko pian takasin mutta ikuiset traumat tuosta jäi ja sairastuinki tapahtuman jälkeen vakavasti, edelleenkin (vuosi tapahtuman jälkeen) kärsin vakavista pelkotiloista jne jne.. että semmosta!

    toki on monia tapauksia, joissa tarvetta olis huostaanottoon eikä sossut tee mitään, mutta sitte näitä tämmösiä perusteettomiakin on... valitettavasti.

    VastaaPoista
  7. Mut kyllä aikoinaan huostaanotettiin ihan syystäkin, tosin ei tarpeeksi ajoissa. Mutta tiedän monta sellasta tapausta jossa lapsi on otettu huostaan ilman kunnon perusteluja ja tiedän myös nuoria jotka ovat omasta syystään huostaanotettuja. Huostaanotto on kyllä kaikille tosi rankka kokemus mutta välillä se on vaan kuitenkin sen lapsen parhaaksi.

    VastaaPoista
  8. eikä se huostaanottokaan aina ole paras. Mut ku otettiin huostaan ja pistettiin siais perheesseen. Siellä ei oikeasti saanut tehdä mitään. Monta kertaa perheen isä heitteli tavaroilla mua, valehtelivat sossuille että kaikki on hyvin ja että nuoret valehtelevat ettei olisi ja meitä ei uskottu.

    Ennemmin sossut halusi uskoa vanhempia, kuin kahdeksaa muuta lasta. ( meitähän siis oli kahdeksan lasta siellä )

    Ne 12 vuotta mitä siellä asuin niin oli mulle henkilökohtaisesti yhtä helvettiä. Se miten ne kohteli huostaanotettuja oli jotain aivan hirveää.

    Tietenkin on niitä hyviä perheitä, mutta tämä oli surkea.
    Mun pikkusisko on siellä edellee ja haluan hänet pois sieltä. Mun siskoki on tosi tuskissaan siellä kun hän viiltelee ja hänellä on paha olla. Hän ei vaan uskalla sanoa siellä mtn kun pelkää että mitä he tekevät.

    VastaaPoista
  9. Mun tyttöni huostaanotettiin, koska häntä kiusattiin koulussa, eikä opettajat tahtoneet puuttua asiaan. Etenkin kun kiusaajan äiti oli ammattikasvattaja (eihän sellaisen lapsi voi kiusata). Perusteettomia huostaanottoja on niiiiin paljon.

    VastaaPoista