Etusivu

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Toivepostaus: Kosmetiikan käyttö raskausaikana

Muistathan että tämä on mielipidepostaus, joten teksti on pääosin omia mielipiteitäni.
Älä siis vedä herneenpalkoa nokkaasi!;)


Kun olin itse raskaana, käytin meikkiä vain muutaman kerran, ja ne olivat tilanteita joihin "ei voinut" mennä ilman meikkiä, eli synttäreitä, jne. Hiukset värjäsin myös pari kertaa, kun juurikasvua alkoi olla jo lähemmäs kymmenen senttiä. Minimoin siis kosmetiikan käyttöä todella paljon ja sille tielle on jääty:D

Kosmetiikaksi tosin luetellaan todella monet tuotteet; pesuaineet, meikit, kynsilakat, hammastahnat, itseruskettavat, jne.
Postauksen ehdottaja tosin varmasti tarkoitti pääosin hiusvärejä, meikkejä, itseruskettavia, jne. Eli näitä jotka ihmiset mieltävät "myrkyllisiksi".

Kun kulkee kaupungilla, niin itse ainakin kiinnitän raskaanoleviin ja perheisiin enemmän huomiota kuin muihin. Ja lähes jokainen näistä raskaanaolevista vaikuttaa käyttävän kosmetiikkaa.
Hyvänä esimerkkinä eilinen näky; raskaana oleva nainen, naama oli kuin tikkurilan värikartta, pakkelikerros oli todella selvä, ei mitään merkkiä luonnollisuudesta.. Lisäksi naisen hiukset olivat valkoiset. Siis ei vaaleat vaan valkoiset, eli ihan selvästi käytetty läjäpäin värinpoistoja ja blondausmössöjä. Tämän lisäksi iho oli ruskea. Siis näin talven keskellä melko huomiota herättävän ruskea. Ja tottakai masu oli jo rantapallon kokoinen, en siis vain kuvitellut että hän on raskaana;D


Kuva googlesta
Mun mielestä tuommonen kosmetiikan käyttö on jo typerää. Kyllä mun mielestä jos tahtoo sen lapsen, niin voisi hieman edes vähentää sitä kosmetiikkaa; meikkiä vähemmäksi, ei kamalaa hiustenvärjäilyä eikä niitä itseruskettavia ja solariumeja. Jos aikoo tehdä lapsen ja sitoutua sen hoitoon loppuelämän ajaksi, niin täytyy uhrautua edes sen yhdeksän kuukauden ajan.
Ei kovin moni kiinnitä negatiivista huomiota raskaanaolevaan ja luonnollisen näköiseen naiseen, eivät he ajattele että herranjumala kun naama näyttää pitsalta ja juurikasvuakin huimat 2cm.
Enemmän ihmisten kiinnittää huomiota raskaana olevaan pakkelikuningattareen.

Enkä nyt tarkoita että sitä kosmetiikkaa pitäisi käyttää vähemmän vain niiden ihmisten ajatusten takia. Ei todellakaan, vaan sen takia että niin iso osa ihollesi laittamasta kosmetiikasta imeytyy verenkiertoon ja näin ollen sinne sikiöön. Ja ne jatkuvat kosmetiikkamyrkyt ei tee hyvää aikuisellekkaan, niin entäs sitten semmoiselle pienelle sikiölle, joka ei voi päättää että haluaako kosmetiikkaa vereensä vai ei.
Ajatelkaa niin, että ette te myöskään meikkaa pientä syntynyttä lasta, niin miksi altistaa hänet kaikille kemikaaleille jo ennen kuin hän on syntynyt.

Jos on kuitenkin niin välttämätöntä meikata ja käyttää muutakin kosmetiikkaa, niin voisi vaivautua edes sen verran että vaihtaa ne johonkin hieman vähemmän myrkylliseen. On olemassa niin paljon erilaisia ekologisia vaihtoehtoja kaikelle sille myrkylle mitä normaalisti ihmiset käyttävät.
Mielestäni muutenkin monetkin ihmiset voisivat vähentää kosmetiikan käyttöä. Oli raskaana tai ei.
Luonnollinen meikki on mielestäni paljon kauniimpi arkikäytössä kuin sotamaskit.

Läjäytän tähän loppuun nyt haasteen kaikille raskaanaoleville (ja muillekkin):
Katsasta kosmetiikkavarastosi ja laita pois kaikki turhat.
Mieti tarvitsetko oikeasti kaikkia niitä purkkeja ja puteleita mitä kylpyhuoneestasi pursuaa.
Heitä pois kaikki turha, anna ystäville, laita myyntiin.
Monilla on varmasti myös käyttämättömiä turhia kosmetiikkatuotteita; myy osa niistä, ihmiset kyllä ostavat kosmetiikkaa mielellään jos se on edes hitusen halvempaa kuin kaupassa.
Ja lisäksi, ne tuotteet jotka ovat sinulle pakollisia, niin valitse niistä ne turvallisimmat vaihtoehdot.
Lue aina siis tuotteiden inci-listat, koska edes kaikki itseään luonnonkosmetiikkana mainostavat tuotteet eivät välttämättä ole varsinaisesti luonnonkosmetiikkaa.
Niitä myrkkyjä on mahdoton välttää, mutta mitä vähempi, sitä parempi;)

20 kommenttia:

  1. Totta! Mä taisin ite jopa kerran värjätä hiukset jadea oottaessa (olin kaverilla hiusmallina) ja meikkiäki tais pari kertaa olla. Nyt tässä raskaudessa oon välttäny hiustenvärjäystä kokonaan, ja voin kertoa et mun hiukset on ihan JÄRKYTTÄVÄT (mulla siis punaset, kulahtaneet sellaset ja melkee musta juurikasvu) mut mielummin mä kuljen rumalla tukalla ku alkaisin sitä nyt raskaanaollessa värjäileen. Meikkiäkään en käytä, en kyllä jaksaiskaan ku oon muutenki niin laiska meikkaileen :D jos on joku sellanen tilanne et "pakko" meikata niin laitan ehkä himpun verran ripsarii ja kulmakynää. Mä päätinkin, et maksan sit joululahjaks itelleni oikeen parturikäynnin ja siihen asti mennään variksenpelättimenä :D mut kyllä sitä tosiaan itekki kiinnittää enempi huomiota (eikä aina niin positiivisella tavalla) näihin pakkelinaama odottajiin mitä sellaseen jolla ei oo meikkii ja juurikasvu näkyy.

    VastaaPoista
  2. Kyllä itse ainakin raskaus aikana olen käyttänyt ihan perus puuteri,aurinkopuuteri,meikkivoide ja ripsiväri yhdistelmää. Hiuksiakin olen ihan normaalisti värjännyt molemmissa raskauksissa ja mitään ei ole tullut niistä. :)

    Kyllä minä ainakin koet, että ei äitiys saa ihmistä muuttaa niin ettei enää pitäis huolta itsestään. En todellakaan tahtois tuolla kulkea ylimääräisissä kiloissa,kollarit jalassa ja ilman meikkiä.. :D

    Ei todellakaan sopis mulle, joillekkin ehkä sopii..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kuten sanoin niin postaus sisältää minun mielipiteitä, joten jokainen tyylillään:)

      Miten ne ylimääräiset kilot ja kollarit liittyy kosmetiikkaan? Se että _vähentää_ kosmetiikan käyttöä, ei vaikuta siihen pukeutumiseen eikä lihavuuteen.

      Ja kuten sanoin myös sen, niin ei sitä meikkiäkään (tai muuta kosmetiikkaa) tarvitse kokonaan jättää pois.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. En ole raskaana. Kuinka niin, en mielestäni vihjannutkaan siihen suuntaan tekstissä?:)

      Poista
    2. Olin kysymässä samaa, kun tuolla formspringissä oli se kysymys, että "kokisitko pahimman kokemasi fyysisen vai henkisen kivun uudestaan?"
      Niin vastasit, että fyysisen, kun joudun kuitenkin synnyttämään sen lapsen, kun ei sitä voi sinne vatsaankaan jättää.

      Kuulosti ihan siltä, että olisit raskaana, mutta höh, et olekkaan : )

      Poista
    3. Aa, aivan. En tajunnu että sen voi ymmärtää noinkin. Tarkoitin siis että sitten kun tulee toinen lapsi, niin sekin täytyy synnyttää kun ei voi vatsaankaan jättää:p

      Poista
    4. Juu, ymmärsin kyllä, mutta siitä olis voinut saada käsityksen että odottaisit toista :).
      Tai siis alkuun ajattelin, kun luin, että "mitä onko Neea raskaana?:)" sitten selviskin että eiii :D

      Poista
  4. Hahhaha, mulle tuli kauhea olo... En mä edes ole tajunnut, että meikitkin vaarantaisivat sikiön kehitystä! Raskaana en tietenkään käynyt solariumissa ja hiusten värjääminenkin tuntui turhalta (kuten nykyäänkin), mutta meikkiä kyllä käytin, kun olo oli muuten niin ruma! Loppuraskaudessa kävin laittamassa ripsien pidennyksetkin...

    Siis mitä ne meikit niin kuin tekee`? Onko niiden vaikutusta tutkittu jotenkin? Mulle ei meinaan koskaan sanottu neuvolassa mitään :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meikkien kemikaalit välittyy äidin veren ja istukan kautta sikiöön.
      Enempi ne vaikuttaa poikasikiöihin, koska poikasikiöt tuottaa vatsassa ollessaan niin paljon testosteronia, joka on oleellista sikiön kehityksessä pojaksi. Ja jos joku estää sen testosteronin vaikutusta, niin poika ei kehity kunnolla, ja se vaikuttaa pojan sukupuolielimiin, eli ne ei kehity välttämättä sellasiks kuin pitäisi.
      Tästä johtuen esim. kivekset ei välttämättä laskeudu tai sitten penis voi kehittyä epänormaaliksi.
      Netistä löytyy lisäksi paljon muita väitettyjä vaikutuksia.

      Tietenkin monilla tutkijoilla on eri käsityksiä siitä vaikuttaako kemikaalit sikiön kehitykseen vai ei, toiset on sitä mieltä että vaikuttaa ja jotkut väittää että ei. Eli kannattee kuitenkin käyttää sitä maalaisjärkeä.
      Kuten sanoin niin postaus sisältää mun mielipiteitä, ja muut voivat olla eri mieltä.

      Itse ainakin mieluummin otan varman päälle, koska kyse on kuitenkin omasta lapsesta.
      Ja se mitä ei iholle laita, niin se ei voi vaikuttaa;)

      Poista
    2. Lähtökohtaisesti kaikki vierasaine vaikuttaa ihmiseen (niin aikuiseen kuin lapseenkin) jollain tavalla. Vaikutus saattaa olla täysin huomaamaton (eli tapahtua ainoastaan solutasolla) ja ohimenevä (kemikaalille altistuneet muutamat solut tuhoavat itsensä ja korvautuvat uusilla ja aine poistuu elimistöstä nopeasti jättämättä pysyviä jälkiä). Jatkuva altistus hidastaa aineen postumista ja lisää aineen vaikutusta. Jatkuva altistus saattaa johtaa siihen että vaurio ei enää korjaannukaan.

      Mitä kosmetiikkaan tulee, on imeytyvien kemikaalien määrä niin pientä ja tarkoin tutkittua että selkeästi näkyviä tai ilmeneviä haitta-vaikutuksia vastasyntyneessä tuskin näkyykään. Sellaisia meikkejä ei saa edes valmistaa tai myydä jotka aiheuttaisivat raskaana käytettynä huomattavalla todennäköisyydellä lapselle näkyvää ja selkeää haittaa.

      Mutta haittaa on. Siksi kemikaaleja ei suositella käytettävän koska on mahdollista että siitä seuraa pitkällä aikavälillä ongelmia lapsen kehityksessä. On hyvin vaikea osoittaa syy-seurausta että äidin säännöllinen käynti solariumissa raskaudenaikana saattaisi olla osatekijänä lapsen 30-vuotiaana puhjenneeseen syöpään, tai että raskausajan hiustenvärjäys olisi aiheuttanut lapselle kehitysviivästymää, tai vaikka vasta koulussa havaittavaa keskittymisongelmaa.

      Koska ongelmat voivat johtua kemikaaleista raskausaikana, tai jostain muusta ja koska kemikaalien seuraukset saattavat olla niin huomaamattomia etteivät ne välttämättä vaikuta merkittävästi lapsen elämään, on ymmärrettävästi ihmisten vaikea ottaa tosissaan sitä että kemikaalit ihan oikeasti imeytyvät verenkiertoon ja sikiöön.

      Kemikaaleja ei suositella raskausaikana käytettäväksi koska ne ihan oikeasti vaikuttavat ja _saattavat_ aiheuttaa huomattavia tai huomaamattomia ongelmia jotka saattavat ilmetä missä vaiheessa lapsen elämää tahansa. Tai olla olemassa mutta piilevinä.

      Henkilökohtaisesti pidän aika vastuuttomana ajattelutapaa että "no ei sille mitään tuosta tullut" koska on niin miljoona asiaa joita ei näe silmillä. Se että ei ole vaikutusta havaittavissa Juuri Nyt ei tarkoita etteikö vaikutusta olisi.

      Mutta noh... Loppujen lopuksi meikkien käyttö raskausaikana on kuitenkin paljon pienempi määrä haitta-aineita kuin vaikkapa raskausaikana tupakointi, juominen tai teratogeenisten lääkevalmisteiden käyttö. Silti ottaisin aina suositukset vakavasti sillä kemikaalien aiheuttamat haitat näkyvät silmin vain todella vahvojen myrkkyjen tapauksessa selvästi ja välittömästi.

      Poista
  5. oon sun kanssa ihan samaa mieltä. itse en värjänny raskausaikana hiuksia ollenkaan (no en kyl värjää muutenkaan) enkä käyttäny meikkiä lainkaan :) vaihdoin myös muut tuotteet (kasvorasvat ym.) mahdollisimman "puhtaiksi". sama pätee imetysaikana:)

    VastaaPoista
  6. sinähän se oletkin niin täydellinen.. :DDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wou, missä kohtaan mie sanoin olevani täydellinen?;o
      Tietääkseni kukaan ei ole täydellinen, et edes sinä;)

      Etkä näköjään ole edes Kemistä, niin mitenpä sie mua tuntisit edes;)

      Poista
    2. Entäs tupakointi raskauden aikana, kuulisin oikein mielelläni sinun näkökulmasi asiaan? Minun mielestäni tupakointi on paljon vaarallisempaa sikiölle kuin kosmetiikka. Tätä tekstinpätkääsi "Enemmän ihmisten kiinnittää huomiota raskaana olevaan pakkelikuningattareen" lainaten, voisin sanoa että itse kiinnitän huomiota eniten tupakoivaan raskaana olevaan naiseen. Tuli vain mieleen eräs tilanne kun et muistaakseni ihan savuttomana raskaana ollut :) näin ollen on jotenkin hyvin hassua lukea, kuinka sinä paasaat kosmetiikan vaaroista sikiölle..

      Poista
    3. Kuinka niin paasaan? Jos mua pyydetään tekeen postaus että mitä mieltä MIE olen, niin tottahan mie kirjoitan mitä mieltä mie olen.
      Kyllä miekin kiinnitän huomiota tupakoivaan raskaanaolevaan, mutta miksi olisin maininnut asiasta kun mielipidepostaus käsitteli kosmetiikkaa?
      Ja mikäli viitsisit hieman kurkkia sivupalkkiin, niin tupakointipostausta on tulossa, ja ihan samanlaista paasausta on tulossa siihenkin postaukseen.
      Mie olen kuitenkin yli kahden vuoden aikana viisastunut

      Poista
  7. Ihanaa että sinä tajuat näitten asioitten suhteen! <3 Olen ihan 100% samaa mieltä sun kanssas tästä.

    Liian usein täälläpäin ainakin näkee noita tikkurilamammoja. Varsinkin nuoria sellaisia. :( Surettaa kun ihmiset ei tiedä, eikä ymmärrä mitä vahinkoa lapsen kehitykselle, varsinkin hormonitoiminnalle pojille aiheutuu kosmetiikan (ja muistakin) kemikaaleista. Ainahan niin ei käy, mutta silti raskaana ollessa pitäs tehä kaikkensa lapsen eteen, ei ajatella niin että vaikka tulen äidiksi niin huolehdinpa itsestäni näillä vitun itseruskettaville <33

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan.
      Ja mun mielestä jos ei oo valmis uhraan 9kuukautta siihen että ei läträä kosmetiikan kanssa ja suojelee siten lasta niin miten voisi olla valmis uhraamaan koko henkensä lapsen vuoksi loppuelämänsä ajan..:)

      Poista
  8. Hirveen hyvä teksti mut sun suusta kuulostaa todella tekopyhälle ja typerälle.......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun suusta? Et taida tuntea mua, vai?
      Jos tuntisit niin tietäisit että raskausaikana en juurikaan läträilly kosmetiikan kanssa.
      Enkä itseasiassa nytkään.
      Käytän vain pakollista kosmetiikkaa; pesuaineita, kasvo- ja käsirasvaa, hiuslakkaa.
      Toki lakkailen kynsiä tooodella paljon, mutta miehän en olekkaan raskaana..:)

      Ja nyt kun sulla on "pokkaa" tulla anonyyminä haukkuun mua tekopyhäks, niin enemmän kuin mielelläni kuulisin perustelut! On meinaan tosi säälittävää tulla arvosteleen nimettömänä muita ja vieläpä ilman perusteluja:)

      Poista